Adományozás
Ukrajna

Ukrajna

Segélyszervezetünk megalakulása óta van jelen Kárpátalján, az 1998. évi nagy kárpátaljai árvíz utáni újjáépítési munka hatékony végzése érdekében önálló irodát nyitottunk Beregszászon, amelyet azóta is működtetünk. Kárpátalján és Kijevben is hivatalosan bejegyzett szervezetként, állandó képviselettel végezzük egész Ukrajnára kiterjedő munkánkat.

Tevékenységünk célja – a katasztrófákat követő humanitárius segítségnyújtás mellett – olyan hosszútávon fenntartható fejlesztési modellprogramok átadása, amelyek elsősorban a kárpátaljai, nyugat-ukrajnai régió fejlődését segítik elő.

Hogyan segítünk?

  • Gyerekfejlesztés Gyerekfejlesztés
  • Munkahelyteremtés Munkahelyteremtés
  • Humanitárius segítség Humanitárius segítség
  • Kapacitásfejlesztés Kapacitásfejlesztés

Beregszászi központunk hiánypótló programokkal segíti a nehéz sorsú gyermekek felzárkózását: a korai fejlesztést biztosítunk 4 év alatti gyermekeknek Biztos Kezdet Gyerekházunkban, illetve folyamatos készségfejlesztés és korrepetálás zajlik Tanoda programunk keretében. Ezeket közel 100 gyermek látogatja rendszeresen. Ezzel összhangban megkezdtük egy 45 fős óvodaépület újraindítását, illetve 15 fős bölcsőde épületrésszel való kiegészítését Beregszászon, valamint egy új 45 fős óvoda kialakítását Korláthelmecen.

Állandó szociális és fejlesztő programjaink mellett, az elhúzódó háborús helyzet nyomán kialakult gazdasági válság miatt rendkívüli segélyprogramot is indítottunk a kárpátaljai rászoruló lakosság megsegítése érdekében. A munkát a kárpátaljai humanitárius segélyeket koordináló testülettel egyeztetve végezzük. A rendkívüli kárpátaljai segélyprogram értéke eddig meghaladta a 100 millió forintot.

2014 óta nemzetközi felkérésre több helyszínen is bekapcsolódtunk a belső menekültek ellátásába, eddig több mint 65 ezer belső menekültnek nyújtva kézzelfogható támogatást 543 településen Ukrajna 10 régiójában. A válság első éveiben 2 további irodát nyitottunk Kijevben és Zaporizzsjában. Az élelmiszert, higiéniás szereket és háztartási eszközöket tartalmazó egységcsomagok kiosztása mellett közösségi szállásokat újítottunk fel, több száz tonna tüzelőanyagot adtunk át, valamint a háború traumáit átéltek részére pszicho-szociális segítséget nyújtottunk. A programok kiemelt célcsoportjai az egyedül élő idősek, a fogyatékosokat nevelő családok, a beteg rászorulók, a nagycsaládosok és a kisgyermeket nevelők voltak.

A koronavírus járványhelyzet kialakulásának első napjaiban megkezdtük Kárpátalján azon intézmények támogatását, amelyek az érintett lakosság ellátásban vállalnak szerepet. Fertőtlenítő szereket orvosi maszkokat, higiéniai eszközöket biztosítottunk beregszászi egészségügyi és szociális intézményeknek és rászoruló helyi lakosoknak. Ezenfelül élelmiszer és higiéniás csomagokkal is támogattuk a nehéz helyzetben élőket, valamint egészségügyi dolgozókat. A magyar kormány COVID19 védőeszköz támogatását is szervezetünk juttatta el a kárpáraljai kórházaknak, egészségügyi intézményeknek.

Herszonban a családon belüli erőszak áldozatainak egészsége és életének megőrzése céljából krízisközpont kialakítását támogattuk 2019 folyamán. A krízisközpont felújítása mellett a rizikócsoportba tartozó családok ingyenes szociális, pszichológiai, jogi és orvosi szolgáltatásokhoz való hozzáférését is segítettük, valamint együttműködési rendszert dolgoztunk ki a családon belüli erőszak megelőzése és kezelése területén működő helyi szervezetek között.

Számok tükrében

Támogató partnereink